منظور از استراتژی معاملاتی DCA چیست؟
سرمایهگذاران همواره متناسب با نیازها و شرایط خود، استراتژیهای معاملاتی متفاوتی را انتخاب میکنند؛ اما باید به یاد داشته باشید که هیچ تکنیک سرمایهگذاری ایدهآلی وجود ندارد.
سرمایهگذاران همواره متناسب با نیازها و شرایط خود، استراتژیهای معاملاتی متفاوتی را انتخاب میکنند؛ اما باید به یاد داشته باشید که هیچ تکنیک سرمایهگذاری ایدهآلی وجود ندارد. به عنوان مثال اگر میخواهید از سودهای موجود در بازار کریپتو بهره ببرید و در عین حال از سرمایه خود در برابر نوسانات قیمتی محافظت کنید، استراتژی DCA بهترین انتخاب برای شماست.
آیا به تازگی وارد دنیای رمزارزها شده و غیرقابل پیشبینی بودن روندهای قیمتی موجب وحشت شما شده است؟! مطمئن باشید که شما تنها فردی نیستید که چنین احساسی دارد! غواصی در اقیانوس رمزارزها برای کاربران مبتدی همچون پیمودن پیچوخمهای یک نقشه دشوار است. البته نگران نباشید همواره راهی برای شروع سادهتر و با ریسک کمتر وجود دارد.
استراتژی Dollar-Cost Averaging (DCA) که به آن استراتژی پلهای نیز گفته میشود، میتواند بهترین دوست شما در بازار رمزارزها باشد. این استراتژی با هدف کاهش ریسک معاملاتی و کنترل نوسانات قیمتی بغرنج بازار رمزارزها ایجاد شده و ما در این مقاله از بیتکولاین گزین به دنبال بررسی این موضوع هستیم که استراتژی DCA چگونه با ایجاد یک حاشیه امن به تریدرها کمک میکند؛ پس با ما همراه باشید.
استراتژی معاملاتی DCA چیست؟
استراتژی DCA و میانگینگیری دلار و هزینه در اصل یک استراتژی سرمایهگذاری بوده که دقیقاً همان کاری را انجام میدهد که از نام آن برمیآید! یعنی میانگین هزینه سرمایهگذاری را در طول زمان محاسبه میکند. به بیان سادهتر، این استراتژی معاملاتی به دنبال سرمایهگذاری منظم مقدار ثابتی از پول در یک ارز دیجیتال بدون توجه به قیمت فعلی آن است. در این حالت کاربر به جای آن که یکجا هزار دلار در بیت کوین سرمایهگذاری کند، ممکن است ماهانه با انجام 100 دلار این کار را انجام دهد.
اما چرا انجام چنین کاری مهم است؟! عمده شهرت بازار رمزارزها به دلیل فراز و نشیبهای چشمگیر آن است و استراتژی DCA تضمین میکند که در صورت پایین بودن قیمتها، بیشتر خرید میکنید و زمانی که قیمتها بالا رفتند، میزان خرید کمتر شده و میانگین هزینه را به دست میآورید. وجود چنین استراتژی مطمئناً به کاهش تأثیر نوسانات کوتاه مدت بازار کمک خواهد کرد.
واضح است که استراتژی DCA به جای تلاش برای کسب سودهای سریع به دنبال سرمایهگذاری پیوسته در طول زمان است. این استراتژی برای آن دسته از معاملهگرانی مناسب است که تحمل ریسک کمتری دارند. در یک کلام، استراتژی DCAشامل انجام سرمایهگذاری منظم و کوچکتر در طول زمان بوده و این امکان را به معاملهگر میدهد تا به تدریج سبد ارز دیجیتال خود را بدون نیاز به مبالغ هنگفت اولیه، بسازد.
نحوه کار استراتژی DCA به چه صورت است؟
برای درک چگونگی عملکرد استراتژی DCA بهتر است به سراغ یک سناریوی فرضی برویم؛ تصور کنید که قصد دارید 1000 دلار در توکن کوکوین (KCS) با قیمت 25 دلار برای هر توکن، سرمایهگذاری کنید. حال اگر کل این مبلغ را به یکباره در این توکن سرمایهگذاری کنید، در همان ابتدای کار 40 توکن KCS به دست خواهید آورد؛ اما اگر به سراغ استفاده از استراتژی DCA در این معامله برویم چه اتفاقی خواهد افتاد؟
در این حالت، شما تصمیم میگیرید که این هزار دلار را به 4 سرمایهگذاری ماهانه 250 دلاری تقسیم کنید. در طول ماههای بعد، قیمت توکن KCS نوسان کرده و از 25 دلار به 20 دلار و سپس به 18، 16 و 14 دلار رسیده و در نهایت به قیمت 30 دلاری افزایش پیدا میکند. در چنین حالتی و با کمک استراتژی DCA و 250 دلار در ماه، شما هر بار میتوانید با کاهش قیمت، توکن بیشتری خریداری کنید و در نهایت از افزایش قیمت آن سود بیشتری به دست آورید.
با یک حساب سرانگشتی شما در ماه اول، دوم، سوم و چهارم به ترتیب 10، 12.5، 13.8 و 15.6 توکن KCS به دست خواهید آورد که در مجموع 51.9 توکن KCS خواهد بود و با رسیدن آن به قیمت 30 دلار ارزش سرمایه شما 1557 دلار خواهد شد. این در حالیست که با خرید 40 توکن به صورت یکجا و هولد 5 ماهه آن 1200 دلار به دست میآوردید.
البته با این وجود لازم به توجه است که استراتژی DCA، همواره تضمین کننده سود نبوده و سرمایه کاربران را از احتمالات موجود درباره کاهش بیشتر قیمت محافظت نمیکند. مزیت اصلی آن در کاهش تأثیر نوسانات قیمتی و اجتناب از ریسک سرمایهگذاری یک مبلغ قابل توجه در زمان نامناسب است.
مزایا و معایب استراتژی DCA در بازار رمزارزها
گفته شد که استراتژی DCA نوعی استراتژی معاملاتی بوده که در آن یک سرمایهگذار بدون توجه به قیمت یک ارز دیجیتال، آن را در برابر مقدار مشخصی دلار و در فواصل زمانی معین خریداری میکند. در ادامه به بررسی جامع مزایا و معایب استفاده از استراتژی DCA میپردازیم تا بدین ترتیب امکان اتخاذ تصمیم صحیح و منطقی درباره استفاده یا عدم استفاده از آن برای کاربران فراهم گردد:
مزایای استفاده از استراتژی DCA در معاملات رمزارزی
استراتژی DCA چندین مزیت را در سرمایهگذاری رمزارزها به دنبال دارد و در درجه اول به سرمایهگذاران این امکان را میدهد تا در صورت پایین بودن قیمت، رمزارز بیشتر خریداری و با بالاتر رفتن قیمت حجم معامله را کاهش دهند. این استراتژی به خوبی با ویژگی رشد بازار هماهنگ است و مزایای زیر را در پی دارد:
- کاهش ریسک معاملاتی: سرمایهگذاران غالباً نگران رکودهای قابل توجه بازار هستند؛ اما با این حال، نوسانات ذاتی بازار رمزارزها میتواند به نفع کسانی باشد که از استراتژی DCA استفاده میکنند. وقتی ارزش توکن کاهش پیدا میکند، استراتژی DCA خرید در کف را امکانپذیر میکند. اینجا همان نقطهای است که معاملهگران از آن برای خرید رمزارز با تخفیف استفاده کرده و از رشد قیمت بعدی آن بهره میبرند.
- مانع از دخالت احساسات در معامله میشود: استراتژی DCA و پلهای ارز دیجیتال از این مزیت برخوردار است که جنبههای احساسی و هیجانی معاملات را حذف کند. جالب است بدانید که بسیاری از روندهای قیمتی شکل گرفته در بازار به دلیل FOMO و FUDهستند که در آن معاملهگران بدون توجه به تحلیلها و صرفاً به دلیل تبعیت از هیجانات خود به دنبال سایر معاملهگران وارد پوزیشن خرید یا فروش میشوند. استراتژی DCA این هیجانات را که آفت سرمایهگذاری هستند، خنثی میکند.
معایب استفاده از استراتژی DCA در معاملات رمزارزی
قبل از استفاده از استراتژی DCA مهم است که اطلاعات کاملی درباره معایب این استراتژی نیز داشته باشید. معایب استراتژی DCA در معاملات رمزارزی به شرح زیر است:
- احتمال از دست رفتن سود و فرصتهای کوتاه مدت: با استراتژی DCA ممکن است سودهای قابل توجه کوتاه مدت و سودهای بزرگتری که با انجام معامله به صورت یکجا عاید شما میشد را از دست بدهید. در این استراتژی سرمایهگذاریها در طول زمان پخش میشوند و گاهی رشد تدریجی بازار پس از سرمایهگذاریهای اولیه ممکن است به اندازه سرمایهگذاری یکجا در یک لحظه مناسب، بازدهی نداشته باشد.
- ریسک کمتر، پاداش کمتر: ایمنی ذاتی استراتژی DCA در اغلب موارد بازدهی کمتری در مقایسه با انجام سرمایهگذاری به شکل یکجا و کلی دارد. این کاهش ریسک DCA به این معنی بوده که پاداشهای بالقوه، بویژه در بازارهایی مثل ارز دیجیتال که به طور مداوم در حال رشد هستند، به طرز قابل توجهی کمتر خواهد بود.
- هزینههای اضافی: استفاده از استراتژی DCA در سرمایهگذاری رمزارزها میتواند هزینههای اضافیتری به همراه داشته باشد (بویژه هنگام معامله در صرافی های متمرکز ارز دیجیتال). هر تراکنش رمزارزی دارای کارمزد مشخصی در شبکه بلاکچین و همچنین در صرافی ارز دیجیتال است و طبیعتاً تقطیع یک معامله حجیم در فواصل زمانی مختلف موجب پرداخت کارمزدهای بیشتری در مقایسه با حالتی خواهد شد که این معامله به صورت یکجا انجام میگیرد.
چگونه استراتژی DCA را برای معاملات رمزارزی خود تنظیم کنیم؟
استفاده از استراتژی DCA در معاملات رمزارزی دارای فرآیند واضح و سادهای است. برای تنظیم این استراتژی کافیست مراحل زیر را به ترتیب پشت سر بگذارید:
- انتخاب ارز دیجیتال موردنظر: در قدم اول باید انتخاب کنید که قصد دارید بر روی کدام رمزارز سرمایهگذاری کنید. در انتخاب این ارز دیجیتال به دنبال آن رمزارزی باشید که دارای ثبات بازار، پتانسیل بالا برای رشد قیمتی و علاقهمند به ارائه نوآوریهای جدید است. طبیعتاً انتخاب صحیح ارز دیجیتال به نوعی دانش اولیه درباره رمزارزها نیاز دارد. اصولاً رمزارزهای برتر بازار مثل بیت کوین، اتر، ریپل، سولانا و بایننس کوین گزینه خوبی برای استراتژی DCA هستند.
- تصمیمگیری درباره مقدار سرمایهگذاری: کل مبلغی که قصد سرمایهگذاری بر روی رمزارز انتخابی دارید را مشخص کنید. توجه داشته باشید که بازار رمزارزها به نوسان قیمتی شهرت دارد، بنابراین میزان سرمایهای را انتخاب کنید که در بدترین حالت ممکن تحمل از دست دادن آن را دارید و هیچگاه کل سرمایه زندگی خود را در چنین بازاری سرمایهگذاری نکنید.
- تعیین فواصل زمانی سرمایهگذاری: در قدم بعدی باید درباره دفعات سرمایهگذاری خود تصمیمگیری کنید. متناسب با شرایط خود درباره اینکه معاملات باید به شکل هفتهای، دو هفتهای یا ماهانه باشند، تصمیم بگیرید. در انتخاب این فواصل زمانی، توجه به شرایط شخصی بسیار مهم است. در تقسیمبندی سرمایهگذاری باید ریتمی را انتخاب کنید که متناسب با برنامه مالی شماست.
استراتژی DCA اصولاً برای یک بازه زمانی طولانی مدت طراحی و تنظیم میشود و بهتر است که به طور دورهای سرمایهگذاریهای خود را مورد ارزیابی مجدد قرار دهید. اگر تازه وارد هستید، بهتر است سرمایهگذاری را از مقادیر کمتر شروع کنید. صبور بودن و افزایش تدریجی سرمایهگذاری راز موفقیت در بازار رمزارزهاست؛ در نتیجه هیچگاه به دلیل تصمیمات هیجانی استراتژی معاملاتی خود را ترک نکنید.
DCA؛ استراتژی برای کسب سود در بازه زمانی طولانی مدت
سرمایهگذاران همواره متناسب با نیازها و شرایط خود، استراتژیهای معاملاتی متفاوتی را انتخاب میکنند؛ اما باید به یاد داشته باشید که هیچ تکنیک سرمایهگذاری ایدهآلی وجود ندارد. به عنوان مثال اگر میخواهید از سودهای موجود در بازار کریپتو بهره ببرید و در عین حال از سرمایه خود در برابر نوسانات قیمتی محافظت کنید، استراتژی DCA بهترین انتخاب برای شماست.
البته این سرمایهگذاری به دلیل تقسیم معامله به فواصل زمانی مختلف میتواند حاشیه سود شما را محدود کند و مزیت اصلی آن خنثی کردن تاثیرات نوسانات قیمتی کوتاه مدت بازار است. برای اینکه متوجه شوید استراتژی DCA برای شما مناسب است یا خیر، باید نگاهی به ویژگیهای شخصیتی خود، سطح دانش و تجربه خویش در بازار رمزارزها و مواردی از این دست داشته باشید.